De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, Steven R. Covey, 1989
Een standaardwerk over leiderschap en uitgaan van je eigen kracht. Vastleggen van gezamenlijke doelen. Misschien wat minder passie maar wel een goede basis voor inzicht in effectief leidinggeven.
De lange weg naar vrijheid, Nelson mandela, 1994
Van zijn jeugd, en na 27 jaar gevangenschap tot vlak na de overwinning en het presidentschap van Zuid-Afrika
Intouchables, film van Olivier Nakache en Éric Toledano, 2011.
De film vertelt het waargebeurde verhaal van een geheel verlamde aristocraat die een vriendschap opbouwt met zijn uit de banlieue afkomstige verzorger. Het gaat er niet om wat je bent, maar wat je doet.

 
Losing my virginity, Richard Branson, 1998
De levensloop en het ontstaan van het Virgin imperium vanaf de distributie van een studentenblad via de post tot een bedrijf met een enorme hoeveelhied activiteiten, in de wereld en in de ruimte.

Raving fans!, Ken Blanchard en Sheldon Bowles, 1998
Een mooi kort boekje over de omgang met klanten en het werkelijk servicegericht bezig zijn als bedrijf. Weten wat het werkelijke doel is van een organisatie en daarna handelen en zo "raving fans" creëren.
 

Begin met het waarom, Simon Sinek, 2009, boek en TedX video (klik hier) 
Niet de vraag wat we leveren, maar waarom, geeft producten met toegevoegde waarde. Sinek geeft aan wat het verschil is.

Sacred cows make the best burgers, Robert Kriegel, 1996
Hoe soms de bureaucratie het heeft overgenomen van gezond verstand. En hoe de heilige koeien in een organisatie worden aangepakt, door op jacht te gaan.


Wie heeft mijn kaas gepikt, Spencer Johnson, 1998
Over veranderen en hoe we daar mee omgaan. Over twee muizen die op hun eigen wijze op zoek gaan naar het doel in hun leven.

Chocolat, film van Lasse Halström, 2000.
Over een Frans dorpje waar mensen dingen doen omdat ze zo horen, tot een bonbon winkel zijn deuren opent.

Inspiratie voor passie

Hieronder een aantal boeken, films, die indruk maken. Door de aanpak die er in wordt bescheven of door de reis die  mensen maken in hun leven. Of landen en bijzondere ervaringen (beweeg over de afbeeldingen voor meer info):
(+31) 6 29556101
info@jhs-cm.nl
Veldkersstraat 2-10, 7601XS Almelo
www.jhs-cm.nl
© 2013-2020    Jan Slettenhaar
JHS
Verbeteren met passie
Coaching &
Management
Trail Umflozi Park, Zuid-Afrika - Foundation For Natural Leadership , 2017
Fantastische natuur,  giraffes, olifanten, neushoorns en krokodillen. Eén week  in een wildpark, lopen met rugzak, eten mee voor een week, slapen in de open lucht. Een echt levensveranderende ervaring.

Projectiemechanismen in de praktijk, Karen Hamaker-Zondag, 2008.

Dat hoe we reageren heeft veel te maken met onze heeft met vroege ervaringen. Hoe deze ervaringen projecties zijn geworden. Projecties die ons als persoon of groep maken tot wie we zijn. Die zorgen dat we vasthouden aan bepaalde eigenaardigheden en overdreven reageren in bepaalde situaties.

 

Filosoof Miljardair, biografie Paul Fentener van Vlissingen, Mathijs Smit, 2011
De man die SHV groot heeft gemaakt als multinational. 

Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Rootsaren, Deborah Feldman, 2008 (ook netflix serie 2020). De vlucht van een jong joods meisje uit haar gemeenschap. Met vallen en opstaan kiest ze voor haar eigen weg naar vrijheid. Ontroerend en echt.

 

Salsa Dans, sinds 2015. Samen dansen, in balans tussen je hoofd, je gevoel en je lijf. Te veel hoofd gaat niet werken. Maar alleen lijf lukt als je alleen danst. Met en patrtner dansen is hoofd en lijf.

Bewe

Knielen op een bed violen, Jan Siebelink, 2005. Een boek over overtuigingen en hoe steerk deez kunnen zijn. dat je er bijna aan onderdoor gaat. Echt boos wordeen op de hoofdpersoon, die echt is in al al zijn vreemde projecties.

Bewe

Rondreis IJsland, 2017, met Annabel

Een lanschap dat vervreemd, zo ruig, echt. Kilometers niks... Met sneeuw, ijs, gletschers, zwarte landschappen, paarse lupinevelden. Overal watervallen, geisers. Walvissen kijken, een puur land, dat nog echt zichzelf is.